Látnivalók


Gersekarát, a Vas megye déli szegélyén végighúzódó dombvonulat középső részét alkotó, Vasi-Hegyháton terül el. A területet északról a Rába, délről a Zala-medence határolja. Nyugatra, az Őrség dombjaiban, északkeleten a Kemeneshátban folytatódik.

A község két, korábban önálló falu, 1950-es összevonásából jött létre. Az egyik, a korábbi Pethő birtokközpont: Gerse, a másik a nemesi község: Karátföld. A vendégházunk az egykori Karátföld déli részén található.

A környéket érdemes bejárni. Gyalogosan, jelölt turistaösvények, kerékpárral szép tájakon átvezető utak várják vendégeinket. Kerékpárt, a művelődési házban is lehet bérelni. A terület lovon is bejárható. A lovastúrát előzetes szervezés kell, hogy megelőzze.

A közelebbi környéken:

A falu déli határa a Sárvíz-patak, mely összegyűjti az észak-dél irányú patakok, erek források vizét. Erre a vízre alapozva épült ki a Sárvíz-tó.


Ez fürdési, jetski, valamint másik medencéjében horgászati lehetőségeket nyújt. Gersekaráton, a "vizes" lehetőségeken kívül, a természet barátai megtekinthetik a gersei falurész határában a talajvíz feltöltötte Fias-tó környékét. Ez késői emléke az egykoron itt, meghúzódó, hasonló tavacskák láncolatának. A Fias-tótól nem messze, a két falurész találkozásánál, szoborpark került kialakításra. A kora tavasszal erre járók sűrű tőzike mezőkkel találkozhatnak, a csendes völgyekben. A védett virágok megtekintéséhez útbaigazítást kaphatnak az erre vállalkozók. Gersekaráttól északra, az egykori Szálláshely- majoron át el lehet jutni a Rába völgyébe. Útközben hóvirágot láthatnak a vállalkozó szelleműek.

A két tórészt elválasztó gáton átkelve a karátföldi hegybe érünk. Itt ősi bortermő vidékre jutunk. A kitartóbbak megtekinthetik a hegyi haranglábat, melynek tartóoszlopait ősi faragásos minták, köztük rontástörő inda díszíti.


Gersekaráttól másfél kilométernyire, a faragott jelzőtáblánál letérve a Vasvár felé vezető útról, a Mihályfai-hegybe jutunk. Itt festői környezetben áll a Szent Bertalan kápolna, melynek augusztus 20-án helyet a a Hegy Vígasságok rendezvényeinek. A környékén több, eredeti formájában, szépen rendbe hozott, boronafalú, zsupptetős pince található. A hegyen áthaladó út Petőmihályfára vezet át. Innen csak egy ugrás a hegyhátszentpéteri tájház.

Ellenkező irányban falunktól, alig 6 kilométerre, Halastó és Szarvaskend között, a Szabó-tanyán lovaglási lehetőség áll vendégeink előtt. Egy faluval odébb, Nagymizdón, olasz lovarda található.Kicsit távolabb:

Útban, Vasvárról Gerskarát vagy Gersekarátról, Vasvár felé - kevesen tudják - ősi hadiút vonalán haladnak az utazók. Kalandozó őseink vagy éppen Toldi Miklós, később a Várnánál odaveszett I. Ulászló király csapatai vonultak erre, ahol most vendégeink érkeznek falunkba. A "Katonák útja" aztán elkanyarodik az erdőbe. Itt, másfél kilométerre a műúttól, az erdei (jó időben autóval is járható) utat keresztezve áll a Sánc. Ez az ősi,égetett "vörös" sánc hazánk gyepűrendszerének volt hatékony része. Maga a földsánc Vasvár déli peremén indul, és elzárva a Rába és a Sárvíz közötti utakat, Hegyhátszentpéternél ér véget. A sáncon átvezető Katonák útja átkelési pontján, pár éve rekonstruált "kapu" található. Ez nem más, mint egy toronnyal megerősített átkelési pont.


Itt történelmi tanösvényt alakítottak ki, melynek fejlesztése folyamatos. Látható ősi veremház, Árpád-kori jellegű vaskohó (Vas megyében, Vasvár mellett mi más lehetne?)

Vasváron (10 km), ahová akár kerékpárral is el lehet jutni, a műúton vagy erdei csapásokon, termálfürdő, uszoda, a Domokosok ősi kolostora, interaktív Helytörténeti Múzeum, kilátó, benzinkút áll az idelátogatók rendelkezésére.

A korábban már említett Hegyhátszentpéteren található a hegyháti népi építészet jellegzetességeit bemutató tájház. Az egyvégtében épített, háromosztatú ház festett és faragott homlokzatával hívja magára fel a figyelmet. Érdeklődőket a házzal szemben lakó beengedi a tájházba.


Gersekaráttól északnyugati irányban, fekszik Körmend. A Rába-parti város - többek közt - helytörténeti múzeumával (ez a város közepén álló Batthyány-kastélyban található), uszodájával, várja az idelátogatókat. Külön említem meg, hogy Körmend és a Szálláshelyen vagy Vasváron át megközelíthető Rábahídvég, a Rába- vízitúra fogadó, indító állomásai.

Ha valaki nem óhajt Körmendig elmenni, az Hegyhátsál után nyugat felé kanyarodva, Nádasd felé veheti az irányt. Ez az útvonal, ideális kerékpározó útvonal. Nádasdot elhagyva egy másik néprajzi- történelmi tájegység, az Őrség földjére lép az erre járó.

SZÉP kártya elfogadóhely
ingyenes wifi szolgáltatás vendégeinknek